Az ideális családi kutya

Hosszú évek kutyás tapasztalatával a hátam mögött bátran kijelenthetem, az irish soft coated wheaten terrier a szálkás szőrű tacskók mellett az ideális családi kutya! Mivel egy hazánkban meglehetősen ismeretlen fajtáról van szó, úgy érzem megérdemel némi bemutatást ez a csodálatos kutya.

Kezdjük a méretével: 15-18 kg a felnőtt kutyák súlya. A kanok kicsivel nagyobbak mint a szukák. Marmagasságuk maximum 48 cm. Mindebből látszik, hogy egy kompakt, kis-közepes méretű fajta. Nem egy törékeny, sérülékeny kutya, átlagosnak mondható testalkata nem rejt magában egészségügyi kockázatokat.

A szőre: hát az valami csoda! Körülbelül 2 éves korukra alakul ki a végleges bundájuk, ami SOHA nem hullik! Lágy hullámokba rendeződő, elképesztő finom tapintású szőrük látványa a búzamezők hullámzását idézi, színe a világos vanília és a halvány arany között van valahol. Mint ahogy a gyönyörű haj, a búza terrier szőre is gondoskodást igényel, de mivel nem rendelkezik aljszőrrel, némi gyakorlással minden gazdi rájön, milyen gyakran, milyen alapossággal kell ápolni ezt a szőrt. Hamar szárad, így nem lesz szükség órákig tartó hajszárítózásra, ha megfürdetik őt. Erdei, mezei séta után ki kell szedni belőle a beleakadt növényi részeket, lábukról le kell mosni a beletapadt sarat. Esős időben persze több teendő van a bundájával.

Ha a gazdi úgy érzi, nem szeretne hosszú szőrrel bajlódni, minden további nélkül rövid fazonra nyírható, így lerövidíthető a napi/heti bunda ápolásra szánt idő.

Jelleme: a leglágyabb terrier fajta! Nem csak a szőre, a személyisége is puha, de ezzel együtt ott él benne a terrierekre jellemző tűz, amit óriási vágtázásokban, labdázásban, úszásban, vagy akár valamelyik kutyás sportban tudnak kiélni. Hihetetlen hatalmas lelkük van, érzékenyek a körülöttük élők lelki állapotára, és ha csak egy mód van rá, mindent megtesznek, hogy feléjük ne irányuljon harag. Szeretnek megfelelni. Amikor egy búza terrier teljes sebességgel vágtat valami felé, de meghallja a gazdi hívó szavát és azonnal visszafordulva úgyanolyan sebességgel vissza is szalad hozzá, higyjétek el, nekem, tacskóhoz szokott gazdinak különösen hatalmas élmény! 😀

Ahogy egy családi kutyától elvárható, fantasztikus alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Kedves az emberekkel, a gyerekeket pedig különösen szereti. Figyelmes, nem egy „elefánt a porcelánboltban” típus. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, de nem lép föl agresszíven.

Egészsége: mint ahogy már írtam, átlagos felépítésű kutyafajta, arányos, kis-közepes mérete nem predesztinálja semmilyen mozgásszervi megbetegedésre. Létezik egy fajta vesebetegség (PLN) ami komoly problémát jelenthet, de szerencsére létezik genetikai szűrés, amivel a szülők állapota meghatározható, így a betegség megjelenésének kockázata kiküszöbölhető. Nem érzékeny a táplálékára, nem jellemzőek rá az allergiás megbetegedések. Általánosságban kijelenthető, hogy egy egészséges fajta az irish soft coated wheaten terrier.

családi kutya
irish soft coated wheaten terrier/ír lágyszőrű búza terrier

Összességében tehát egy kompakt méretű, könnyen tanítható, alkalmazkodó, vicces, kedves családi kutya, akinek tartása nem jelent komoly problémát azok számára, akik aktív életet élnek, és nem riadnak vissza egy kis szőrápolástól.