Irish Soft Coated Wheaten Terrier

2019-ben a tacskók mellé megérkezett Hippi (After Party Kní-York) majd 2021-ben Jampi (Dreams Come True Kní-York) az ír puha szőrű búza terrier Csehországból. Kicsit izgultam, hogy vajon az én tökéletes tacskóim mellett hogyan fog „megfelelni” egy számomra ismeretlen fajta. Ma már kijelenthetem, hogy tökéletes választás volt! Hippi egy hatalmas szívű, alkalmazkodó, könnyen irányítható, szabálykövető kutya, ezzel együtt, csupa tűz, lelkesedés és gyorsaság. Hippi 2 éve dolgozik terápiás kutyaként kicsi gyerekekkel és idősekkel, Jampi pedig tanuló idejét tölti leendő terápiás kutyaként.

A fajta eredeti funkciója szerint „farm kutya” volt, azaz egy, a gazdájával szorosan együtt élő és együttműködő mindenes. Jelezte az idegenek érkezését, elkísérte a gazdáját vadászni, segített terelni a juhokat és kivette a részét a farmon kellemetlenkedő rágcsálók távoltartásában. Neve szerint „búza” terrier, ami a búzamezők színén túl, azok hullámzására utal.

Nem kötekedő típus, jól megfér idegen kutyákkal is.

Szőre, -ami az ő védjegye- sose hullik. Nem rendelkezik aljszőrrel, csak selyem tapintású fedőszőrrel, amibe olyan beletúrni, vagy hozzábújni, mintha a legfinomabb bársony takaróba kuckózná bele magát az ember. Természetesen kíván némi odafigyelést eme szőrköntös karbantartása. Függően a környezettől ahol él, vagy sétál, akár napi rendszerességgel át kell nézni a bundáját, el kell távolítani belőle a beleakadt növényeket. Hetente kétszer alaposan át kell fésülni, és 2-3  hetente érdemes megfürdetni, így mindig ápolt külsővel rendelkezik majd terrierünk.

Imádja a vizet, sosem hagyna ki egyetlen tócsát sem, amibe bele tudja vetni magát. A nagy séták, kirándulások boldoggá teszik őt, de nem hajlamos elrohanni vad után. Futni, bringázni, kutyás sportokat űzni ideális társ. Ha azonban épp nem jut idő hatalmas túrázásra, akkor sem szedi szét a lakást, békésen szundikál valami kényelmes helyen.

irish soft coated wheaten terrier
irish soft coated wheaten terrier ír puha szőrű búza terrier

Szenved a melegben -akárcsak én 🙂 – nyári időszakban csak hajnali, esti aktivitás ajánlott számára.