Így lettem tenyésztő…

Tenyésztői munkámat attól a céltól vezérelve kezdtem el, és folytatom a mai napig, hogy a standard által előírt anatómiai és habitusbeli kívánalmakat szem előtt tartva, de annak flexibilitását kihasználva, elegáns, mondhatni show típusú tacskók létrehozásában tevékenykedjek, mindig szem előtt tartva a karaktert, mely a küllemen kívül oly meghatározó a fajtában.
Ehhez alapító szukám Töpszli Dakszli Rubin tisztán munkakutyákra épülő vérvonalát tengerentúli kanokkal és azok utódaival történő párosításokkal frissítettem, és teszem ezt a mai napig. Kezdetben természetesen nem lehettem biztos ezen irányvonal eredményességében, mivel az említett vonalak hordoznak olyan nem kívánatos tulajdonságokat, mint a túl hosszú nyak, meredek váll szögellések, túlszögellt hátulsó végtagok, melyeket nem lett volna üdvös rögzíteni a leszármazottakban. Vállalva ezt a rizikót és annak lehetőségét, hogy a megkezdett munka zsákutcának bizonyul, Rubint háromszor fedeztettem be az említett vérvonalat képviselő kanokkal, majd az ő lányának, Bibének is ezen koncepciót követve választottam párt. Ma már kijelenthetem, hogy a követett elv nem bizonyult tévesnek, és ma már negyedik generációs Idesüss kutyák bizonyítják, hogy munkaképességüket megtartó, a standardet követő egyedekkel járulhatok hozzá a szálkás szőrű tacskó populáció nemesítéséhez.
Tenyésztői munkám során az első perctől kezdve elsődleges szempontnak tartottam a tőlem elköltöző kölykök számára megtalálni az álom gazdikat, és minden segítséget megadni a gazdáknak, hogy a kutyával lehető legboldogabb életet élhessék.
Ehhez nyújt segítséget számomra az a korai karakter teszt, melyet minden nálam született alomnál elvégeztetek egy szakemberrel, így a gaza kutya párosokat sikerül optimalizálni. Ez annyit jelent, hogy a gazdák habitusának, elvárásainak lehető legmegfelelőbb kölyköt igyekszem ajánlani. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a módszer működik: még egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a gazda elégedetlen lett volna a kutyával, vagy neadjisten visszekerült volna hozzám egy kutya.
Mivel a kapcsolattartás nem szűnik meg a kölykök távozásával kennelemből, a kisebb-nagyobb nehézségeket, melyek adódhatnak egy kölyök új életében sikeresen megoldjuk együtt az új gazdával.
A megfelelő otthon kiválasztása mellett természetesen fő szempont a továbblépéshez szükséges egyedek kiválasztása, mely szigorúan családi tenyészetem miatt nem egyszerű feladat. Ragaszkodom ahhoz, hogy a nálam élő kutyák száma sose lépje túl azt a határt, ahol már elvész az egyéni maximális gondoskodás lehetősége, mind fizikális, mind érzelmi oldalon. Kutyáim velünk élnek a lakásban, minden nap sétálnak, és megkapják a számukra és számomra is oly fontos odafigyelést. Ebből adódóan nem kis döntés, hogy egy-egy alomból tartsak-e meg kölyköt, és ha igen, melyiket. Sok esetben egyes ígéretes kiskutyák olyan tulajdonosokhoz kerülnek, akik ugyan teljes értékű gazdái az adott Idesüss kutyának, de rendelkezésre állnak a kutya Idesüss kennelbeli életéhez, legyen szó kiállításról, munkavizsgáról, vagy tenyésztésbe vonásról. Természetesen ez a kutyák szempontjából igen kedvező helyzet a tenyésztő számára nem kis kihívást jelent, mely komoly együttműködést és szervező munkát kíván.

Első kutyámat 2004-ben vásároltam tenyésztési céllal, egy akkor kiemelkedő kiállítási eredményekkel rendelkező szukától és egy Finn import kantól. Sajnos a kölyök kiválasztásában nem volt túl nagy segítségemre a tenyésztő és én magam sem rendelkeztem még ehhez a feladathoz megfelelő tapasztalattal, így Motyó kutyám küllem tekintetében több sebből vérzett. Ennek ellenére a Hungaria Champion címet viszonylag könnyen sikerült összeautókázni neki.

Ördöghegyi Berni Tracy „Motyó”

Másfél évvel később a Töpszli Dakszli kennelből megvettem második és egyben kennelalapító szukámat, aki minden tekintetben közelebb állt elképzeléseimhez a szálkás szőrű tacskóról, és az ő unokái, dédunokái által számíthat kennelem ma már Európa szerte elismertségre.
Mivel ez a szuka sem volt mentes olyan küllemi hibáktól, melyeket nem szerettem volna hosszútávon viszontlátni az általam tenyésztett kutyákon, igyekeztem ezektől a hibáktól mentes kanokat választani a tervezett párosításokhoz, és kihasználva az internet világa által nyújtott lehetőségeket, minél több információt szerezni azok felmenőikről és leszármazottaiktól egyaránt. Ha összeadnám azon órák számát, melyeket szörföléssel töltöttem…lehet, hogy magam is meglepődnék.

Töpszli Dakszli Rubin

A befektetett idő és munka meghozta gyümölcsét, így kennelem második almából megtartottam Idesüss Bibe nevű szukámat, aki maga is kiemelkedően eredményes kiállítási és munka kutya lett (Magyar Munka Champion címmel büszkélkedhet, ami elsősorban azt bizonyítja, hogy a tacskó kiemelkedő küllemi adottságokkal is lehet jó munkakutya), de az igazi visszaigazolást utódai jelentik számomra. Két Világ és egy Európagyőztes utóddal rendelkezik eddigi két almából, és Európa számos országában szereztek nemzeti championátust kölykei, akik ma már neves kennelek tenyészkutyáiként élik megbecsült életüket.

Idesüss Bibe

Íme néhány Idesüss kutya, akik neves fajtaspecialista bírók véleménye által is büszkeségei kennelemnek:

EuW ’13 Idesüss Gida

Idesüss Elnök

JWW’13 Idesüss Gundel

WW’18 Idesüss O’Pardon

Idesüss Eucalyptus – Starwire kennel Dánia

Idesüss Exlex- Holland Champion

Idesüss Gogol -Starwire kennel Dánia

Idesüss Gekko- Wutzelgrube kennel Németország